Munkahelyi, magánéleti elakadás

Van olyan munkahelyi, magánéleti elakadásod, ami gyakran foglalkoztat és szeretnél továbblépni?


A Melletted vagyunk program egy díjmentes és bizalmas tanácsadás, amelyet a programban résztvevő cégek biztosítanak munkavállalóik számára. A program célja, hogy segítse az igénybe vevőket munkahelyi és magánéleti problémáik kezelésében, megoldásában jogi, pénzügyi, életmódbeli, életviteli, valamint pszichológiai témákban.


Személyes ügyekben szakértő tanácsadóink az alábbi témákban segítenek

      

Magánéleti nehézségek, helyzetek:
Családon belüli problémák
Párkapcsolati problémák, hűtlenség

Gyermeknevelés, iskolai nehézségek

Pszichológiai és mentális zavarok (depresszió, pánikbetegség, szorongás, viselkedési zavarok)
Lelki nehézségek (gyász, veszteség)
Függőségek (alkohol és egyéb szerek, szerhasználati kérdések)
Krízistanácsadás (haláleset, súlyos betegség, öngyilkosság, baleset, trauma, abúzus)

Munkahelyi nehézségek, helyzetek:

        Munkával való elégedettség

        Munka-magánélet egyensúlya

        Munkahelyi teljesítmény, leterheltség

        Munkahelyi zaklatás

        Stressz

Kiégés
Kimerültség
Együttműködési nehézségek
Konfliktuskezelés
Feszültség kezelése


Ha segítségre lenne szükséged, kattints a belépés gombra.
Szakértőink egy-egy cikkébe  itt bele olvashatsz.


________________________________________________________________________________


Miért rettegünk attól, hogy fizetésemelést kérjünk?
Személyiségünk vagy esetleg korábbi rossz tapasztalataink miatt sokan kellemetlennek éljük meg, ha kérnünk kell bármit is. A fizetésemelés témaköre pedig gyakran ugyanebbe a „nemszeretem” kategóriába tartozik. Az viszont tény, hogy kérés nélkül a felettesünk nem valószínű, hogy önmagától ráérez a szándékunkra. Nem árt tehát felkészülni arra, hogyan is kellene kezelnünk egy ilyen szituációt. Ha tudjuk, hogy a munkánkért többet is érdemelnénk, vagy éppen kezdjük motiválatlannak érezni magunkat a számlánkon havonta megjelenő összeget látva, lépjünk az ügyben! Tóth Nikolett pszichológus írása.

Nem mindenki érzi jól magát az alkudozó szerepében, és ez így teljesen rendben is van. Valószínűleg sokan még egy piaci környezetben sem alkudoztunk soha. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor meg kell tanulnunk kiállni a saját érdekeink mellett. Nincs ez másként akkor sem, ha úgy érezzük, a munkahelyünkön befektetett energiáinkat csinosabb összeggel is díjazhatná a vállalat.

A LinkedIN 2012-es felmérése szerint az amerikaiak 39 százaléka nehézségként éli meg, hogy fizetésemelést kérjen. A két nemet összehasonlítva pedig arra derül fény, hogy a nők még a férfiaknál is jobban szoronganak a kérdésben, összesen 26 százalékuk jut el addig, hogy a témával felkeresse főnökét, a férfiak 40 százalékához képest. A salary.com szerint pedig az amerikaiak mindössze 12 százaléka mer a felettese elé állni a kérésével, 44 százalékuk pedig még csak a témát sem hozza fel főnöke előtt soha.

Minden a kommunikációról szól.

Egy valamit nagyon fontos megértenünk: a menedzserek gyakran ugyanolyan idegesek tudnak lenni, mint mi, ha erről a témáról kell beszélniük. Nézzük, milyen tippeket ajánlanak a szakemberek a felkészüléshez:

Tudd, hogy fontos vagy!

Manapság Magyarországon a legtöbb vállalat komoly munkaerőhiánnyal küzd, így a „ha nem tetszik, el lehet menni” főnökök ideje felett igazából már rég eljárt az idő. Még akkor is, ha ezt ők nem hajlandóak észrevenni. Jó, ha minél hamarabb megérted: a vállalatok legnagyobb értékét a dolgozói jelentik. Belegondoltál már, hogy mekkora összeget emészt fel egy új dolgozó toborzása, kiválasztása majd betanítása? Hidd el, a legtöbb vezető kétszer is meggondolja, hogy menesszen-e a fizetésemelés kérése miatt, főleg, ha látja a lojalitásodat és a munkád minőségét. Ezeket mindig tartsd a fejedben, amikor arról gondolkozol, hogy oda merj-e állni hétfőn a főnököd elé meeting után a kéréseddel.

Tudd, mennyit érsz!

Ma már nagyon sok olyan, a fizetések kérdésére specializálódott weboldal/fórum létezik, amelyen rákereshetsz, mások átlagosan mennyit keresnek ugyanabban a pozícióban, amelyben te is dolgozol. Ez egy jó alap lehet. Ehhez tudsz viszonyítani. Persze itt még más olyan fontos kérdésekre is választ kell adnod, miszerint:

  1. Mennyi ideje vagyok a cégnél? Elég ez az idő ahhoz, hogy azt mondhassam, el tudtam mélyedni a munkámban és hozzáadott értéket tudok teremteni?
  2. Hogyan tudom láttatni magam? Én tudom a saját értékem, de vajon a felettesem is tudja-e, hogy több vagyok egy „végzettségnél”?
  3. Hogyan tudnám mindezt a legjobban, leghatékonyabban képviselni?

Ha látod, hogy a te területeden a mostani tapasztalataid mellett máshol akár többet is kereshetnél, ne habozz a kéréssel felkeresni a főnöködet. Ugyanakkor

messziről kerüld a fenyegetőzést!

Ne azzal kezdd, hogy „bezzeg másoknál”, hanem például azzal, hogy „a mostani fizetésem hosszútávon már nem elég motiváló, pedig én hosszútávra tervezek a cégnél”.

Legyen egy konkrét összeg a fejedben!

A legjobb, ha tudatosan végiggondolod a kiadásaidat: mennyit költesz lakhatásra, étkezésre, szórakozásra, stb. Persze jó, ha a realitás talaján maradsz, de azért azzal sem kell megelégedned, ha a hónap végén már a pénztárca alján elbújt apróból tudsz csak gazdálkodni. A kulcs az önismeret, az önkritika, a külvilág monitorozása, ha tisztában vagy a „piaci értékeddel”, és ami nagyon fontos: a céged kompenzációs politikájával – például a senioritás elvét követő vállalatoknál huszonévesen nehezen tudsz majd magasabb pénzt kivívni magadnak. Ugyanakkor például a kompetenciákat elismerő cégeknél más a helyzet. Ezeket összevetve határozz meg egy összeget, és azt képviseld! Az előzetesen meghatározott minimumnál ne engedd lejjebb alkudni az „árad”!

Fontos az időzítés!

A legjobb, ha a magasabb fizetés iránti igényedet akkorra időzíted, amikor épp egy sikeres projekt vagy egy magas minőségben ellátott feladat után vagy. A felettesed is más megvilágításban lát majd téged és a kérésed is.

Összefoglalva, egy valami egészen biztos:

a „nem”, mint válasz, csak akkor borítékolható, ha meg sem próbálsz emelést kérni.

A cikk eredetileg a mindsetpszichologia.hu oldalon jelent meg.

Szerző: Tóth Nikolett

X A jelenlegi böngésződ nem támogatott!
Kérlek tölts le egy újabb böngészőt!

A jelenlegi böngésződ nem támogatott így az oldal több funkciója nem használható ezen a böngészőn keresztül.
Kérlek tölts le egy újabb böngészőt az alábbiak közül és látogass vissza újra azon keresztül!